Каква заплата ще получават Десислава Атанасова и Борислав Белазалеков в КС?

...
Каква заплата ще получават Десислава Атанасова и Борислав Белазалеков в КС?
Коментари Харесай

Ето каква заплата ще получават Атанасова и Белазалеков в КС

Каква заплата ще получават Десислава Атанасова и Борислав Белазалеков в Конституционен съд? Оказва се, че сумата по никакъв начин не е дребна. Новоизбраните конституционни съдии ще прибират в джоба по 11 хиляди лв. на месец, пише safenews.

Срещу същата сума се разписват и техните сътрудници съдии.

В това пресмятане обаче не влиза добавката за всяка година трудов стаж, която е друга за всеки арбитър.

Според закона конституционните съдии получават месечно трудово заплащане в размер на 90% от заплатата на ръководителя на Конституционния съд. Неговото заплащане пък е равно на средноаритметичното от месечните заплати на президента и ръководителят на Народното събрание.

Това значи, че ръководителят на Конституционен съд получава сред 12 500 и 13 хиляди лв. месечно, сметнато без добавката за прослужено време.

Възнаграждението на президента се равнява на две депутатски заплати, а това на шефа на Народно събрание е с 55% повече от заплатата на народния представител.

„ Като навлизам в длъжността арбитър в Конституционен съд, кълна се да съблюдавам добросъвестно отговорностите си, предоставени с Конституцията и закона за Конституционен съд. Заклех се! “, гласи клетвата.

Двамата се заклеха в наличието на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков и ръководителя на Върховния касационен съд Галина Захарова.

Държавният глава Румен Радев не участва на церемонията. Според него полагането на клетвата е несъстоятелно. Отсъствието му не попречи на встъпването на Атанасова и Белазелков като конституционни съдии, защото съгласно Закона за Конституционния съд, новите конституционни съдии поставят клетва пред състава на съда.

При откриването на клетвената гала, ръководителят на Конституционния съд Павлина Панова акцентира, че през 32-годишното си битие Конституционен съд отстоява независимостта си и ще продължава и отсега нататък.

„ Никога не е имало проблем с избора на конституционни съдии от квотата на правосъдната власт. Променихме и разпоредбите, те са ясни на обществото “, сподели след церемонията ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков.

„ Конституционният съд е органът поддръжник на върховенството на правото “, уточни от своя страна ръководителят на Върховен касационен съд Галина Захарова. „ И ние, и останалите органи могат да положат старания за още по-голяма бистрота “, добави тя.

Захарова посочи, че не може да разяснява решения на други органи по отношение на отсъствието на президента.

Атанасова и Белазелков бяха определени от Народното събрание тъкмо преди седмица. Това стана с гласовете на депутатите от така наречен конституционно болшинство.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР